Съдебните шефове на конкурс
Съдебните шефове на конкурс / netinfo

За първи път ще се въведат конкурси и за избор на съдебни шефове в България, въпреки че това изискване не е вписано в последните изменения на Закона за съдебната власт, които въвеждат конкурси за първоначалното назначаване на съдиите, както и за всяко следващо издигане в кариерата.

Нововъведението за председателите на съдилища е записано в Наредбата за приложение на промените на Закона за съдебната власт, написана от членовете на Висшия съдебен съвет и приета късно в сряда вечерта, съобщи в съдебната рубрика на Дарик радио “Темида” членът на Висшия съдебен съвет и председател на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова.

Висшите магистрати на практика променят Закон с Наредба и това би могло да бъде атакувано пред Върховния административен съд, но по този начин законодателят ще бъде принуден да даде мотивирано обяснения - защо не е предвидил конкурси за хората, които ръководят съдилищата в страната, защото в промененият закон не са вписани никакви изисквания към тези административни ръководители. На практика всеки юрист с определен стаж, би могъл да бъде назначен.

Според съдия Радка Петрова мястото на новият орган за контрол на съдебната система, който вероятно ще бъде създаден и въвъден с промени в Конституцията, би трябвало да бъде към Висшия съдебен съвет. Самият Висш съдебен съвет би трябвало да стане постоянно действащ орган, за да работи по-ефективно.