В Софийски градски съд продължава процесът за Пловдивския панаир.

Министерството на икономиката и индустрията иска да си възстанови 29% от акциите на панаира, които в момента са в Община Варна. Пакетът е предоставен безвъзмездно от държавата преди години.

Пловдивският панаир е петият най-голям панаир като площ в Европа, който е близо три пъти по-голям от панаира в Хамбург и два пъти по-голям по площ от тези в Атина и във Виена.

Ако собствеността му бъде напълно върната, държавата в лицето на Министерство на икономика и индустрията и настоящия министър Богдан Богданов планират да възвърнат славата му на международно събитие, което да се организира ежегодно. Според разчетите Пловдивският панаир би могъл да генерира допълнителни приходи в хазната, които да достигат потенциално към българския бизнес и граждани чрез изплащане на дивидент.

Икономическият министър разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир в началото на юни миналата година. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес. В средата на юли 2023 година беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите.

В средата на август 2023 г., в резултат на заведеното от министър Богданов дело пред Софийския градски съд и на предявените две особени искания, Апелативният съд – Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към "Пълдин туринвест" АД. Съдът потвърди определението на Окръжния съд – Пловдив, който спря охранителното регистърно производство за вписване на увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест" АД чрез непаричната вноска на Община Варна – 16 314 400 поименни акции до приключване с влязло в сила съдебно решение на производството. Това означава, че до края на производството акциите от Пловдивския панаир няма да отидат в частното дружество "Пълдин туринвест" АД.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС