Съборът на Рожен ще се проведе година по-рано
Съборът на Рожен ще се проведе година по-рано / netinfo
Националният фолклорен събор “Рожен” ще се проведе година по-рано – през месец юли 2009 година, съобщи кметът на Смолян Дора Янкова. Последното издание на фолклорния форум бе през 2006 година, а следващото му издание трябваше да е през месец август 2010 година. Причината съборът да не се състои тогава е съвпадението му с другия голям национален фолклорен фестивал в Копривщица.

Това обаче ще създаде затруднения с финансирането на Роженският събор, който по традиция се организира от Община Смолян и Министерството на културата.

Решението за промяната е взето на съвместна среща между кмета на Смолян Дора Янкова и Министърът на културата проф. Стефан Данаилов.

Вече повече от 40 години легендарното фолклорно събитие в Родопите е неизменна част от образа на Смолянския край. "Чудото на Рожен" - самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", се превръща в символ на събора още в далечната 1961 година. От тук излита и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция "Вояджър", наред с музиката на Бах, Бетовен и Моцарт, в търсене на чужди цивилизации в Космоса.