Събарят  незаконни постройки в Аджисан махала, 100 са опасните сгради в „Централен“
Събарят незаконни постройки в Аджисан махала, 100 са опасните сгради в „Централен“ / БГНЕС
Събарят незаконни постройки в Аджисан махала, 100 са опасните сгради в „Централен“
86725
Събарят незаконни постройки в Аджисан махала, 100 са опасните сгради в „Централен“
  • Събарят незаконни постройки в Аджисан махала, 100 са опасните сгради в „Централен“

100 са сградите в „Централен“с опасни фасади и всички те са обитаеми. Това съобщи за Дарик кметът на пловдивския район Георги Стаменов. Комисия вече е обследвала къщите, 30 предписания са изготвени и изпратени на собствениците, уточни той. За един от имотите вече е наложена глоба в размер на 5000 лева, защото в указания по общинската наредба срок не са предприети действия по укрепването на сградата.

Една част от къщите са с оформени търговски площи, които са изцяло реновирани и обезопасени. Не така обаче стои въпроса с фасадите на жилищните им части, коментира Стаменов. По думите му, повечето от тях са със заплашително разрушени тераси и падащи мазилки.

След получаване на предписанията, собствениците имат един месец да предприемат действия по обезопасяването на сградите. Ако не го направят, те ще бъдат санкционирани с акт, като глобата по общинската наредба е от 1000 до 5000 лева.

В намиращата се в централната градска част Аджисан махала вече има издадена заповед от районната администрация за премахване на два павилиона и една къща. При огледа на общинската експретна комисия е установено, че общият брой на незаконните сгради в махалата е над 20.

„Предстои да се изясни как ще се процедира, тъй като има и законни обекти, които са незаконно пристроени“, допълни още кметът на „Централен“.

Обхода на района за опасни сгради продължава активно, категоричен е Стаменов. Общинската администрация обаче не може да изготвя предписания за паметници на културата, тъй като по закон това се прави от Националния институт за недвижимо културно наследство.