Свръхпопулация на котки заплашва Пловдив
Свръхпопулация на котки заплашва Пловдив / Снимка: Даниела Ковачева/ архив

Над 14 хиляди бездомни котки обикалят Пловдив към днешна дата, смята главният еколог на общината Христо Минков. Последната статистика за броя на четириногите е от миналата година, когато те са били над 7500. С оглед на начина, по който те се размножават, това означава, че тази година броят им е нараснал двойно, смята Минков.

Ако не се вземат мерки, догодина може да се изправим пред свръхпопулация на котки, което ще доведе до редица проблеми, категоричен бе главният еколог. Най-голяма е опасността за децата, защото те си играят в същите пясъчници, които котките използват за тоалетна, каза още Минков. Отделно от това, всеки ден имаме сигнали пътни инциденти заради тези четириноги. Една евентуална свръхпопулация ще навреди и на самите котки, защото като са толкова много, няма да има достатъчно храна за всички, ще гладуват, а от там ще започнат да се разболяват по-често и да разнасят още повече болести, категоричен бе Минков.

Според него до това положение се е стигнало заради стотиците псевдозащитници на животни, които всъщност с нищо не помагат. Огромна роля за увеличения брой котки има и рязкото намаляване на бездомните кучета в Пловдив, както и многото хора, които ги хранят в междублоковите пространства. Христо Минков, бе категоричен, че намаляване на популацията на котките, няма да докара повече мишки в града. Нашите котки са разглезени от хората, които ги хранят постоянно и никъде няма да ги видите да ядат мишки. За да се излезе от тази ситуация е нужно да се вземат мерки и те  масово да бъдат изловени, кастрирани и обезпаразитени. Трябва обаче и малко гражданско самосъзнание, защото при този темп на размножаване на котките и финансовата криза, общината едва ли ще смогне сама да реши проблема, категоричен бе главният еколог Христо Минков.