Свръхадминистрацията усложнява усвояването на европари
Свръхадминистрацията усложнява усвояването на европари / EuroProjector
доц. д-р Радко Радев за европроектите
83075
доц. д-р Радко Радев за европроектите
  • доц. д-р Радко Радев за европроектите

Свръхадминистрацията усложнява усвояването на европейски средства, в цялата страна се забелязва объркаване заради непознаване на институционалната рамка. Анализът съобщи пред Дарик доц. Д-р Радко Радев, преподавател в УНСС и  основател на EuroProjector.

"При кандидатстването по европрограми през следващите 4 години, бизнесът, местните власти и направителствените органзации трябва да  изхождат от действителните потребности на крайните бенефициенти, вместо да се предоверяват на консултантските фирми", обясни той. Затова е хубаво, всеки който иска да кандидатства, да се  образова, за да знае къде да внимава.

Това се отнася най-вече за екипите в местната власт, които отговарят за европроектите. Радев не се нае да генерализира степента на готовност на общините в България, но отбеляза, че са налице много добри практики, както в градове като Варна и Бургас, така  и в по-малки общини, които усвояват ефективно средства и имат подготвени екипи и проекти. „Ако в общините, където има политически промени след местните избори, не се пристъпи към политически назначения, а се продължи с добрата практика, ще продължи и усвояването на евро средствата“, коментира Радев.

Образователният семинар, който ще се проведе на 11 декември от 09:00 до 17:00 часа в City Hotel Sofia, ще е полезен и за специализираните разследващи органи, защото, за да се открият конкретни нарушения, трябва да се познава общата картина на съответните регламентиращи документи и след това да се наблегне на детайлите в процеса на усвояване на средствата.

Още за обучението свързано с възможните конфликти и злоупотреби с обществени поръчки при кандидатстване по Европейски проекти чуйте в интервюто с доц. Радко Радев в прикаченото аудио.