свлачище
свлачище / netinfo
Свлачището в района на Тикале, в пъния участък Смолян-Средногорци, продължава да е активно и е на площ от около 20 декара. Това става ясно след направен оглед на пътните участъци Смолян-Средногорци и Рудозем-Смилян, съобщава областният управител Недялко Славов.

„Становището е, че и двете свлачища са сериозни като мащаб и проявление."

Относно свлачището в района на Тикале е установено срутване на големи по обем скални блокове, налични са значителни по размер пукнатини и пропадания в няколко зони на площ от около 20 декара. Свлачището продължава да е активно и в момента. Установено е постоянно наличие на оттичащи се води. Има опасност за работните екипи, поради което разчистването временно е отложено“, добави Славов.

Според него на свлачището по пътя Рудозем-Смилян е необходимо допълнително обрушване на скална и земна маса. Предстои експерти да преценят начина, по който това да стане и евентуално след това да се пристъпи към действия.

Очаква се председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов да направи оглед на място.

„Осъзната е необходимостта от бързо отваряне на пътищата, но това ще се случи при установяване на пълна безопасност“, добави Славов.
Заради затворените вече няколко дни два пътни участъка за всички моторни средства е необходимо използването на обходни трасета.

Алтернативният маршрут за движение е Средногорци-Рудозем-Фатово-Смолян, както и в обратна посока.

Препоръчва се тежкотоварният трафик да преминава в посока Средногорци-Ардино-Кърджали, а за Златоград и Неделино подхода да е от Кърджалийска област (Кърджали-Бенковски-Златоград/Неделино). Идентичен е и проблемът с пътя Рудозем-Смилян, който също остава затворен до второ нареждане.