Свинският грип затяга контрола на Летище Пловдив
Свинският грип затяга контрола на Летище Пловдив / netinfo

Засилени проверки започва РИОКОЗ на Летище Пловдив заради възможността свинският грип да бъде донесен от други страни, съобщи шефката на здравната инспекция д-р Янка Барганова. Още тази сутрин към аеропорта е заминал екип от епидемиолог и инспектори от Отдел “Контрол на нехранителни обекти и стоки”. Служителите ще следят за хигиената на летището, санитарните обекти, наличието на дезинфектанти.

 

Медицинско лице пък ще преглежда всички пътници идващи от рискови страни. При съмнения лицата ще бъдат изолирани в Инфекциозна клиника . Контролните органи ще проверяват и по-големите болници, лекарите от доболничната помощ и джипитата, за да ги запознаят с действията, които трябва да предприемат при съмнения за зараза, уточни Барганова.

 

Здравната инспекция е изработила и листовки с информация за симптомите и  начините за предпазване от свински грип, които ще бъдат раздавани на летището, болниците и  обществените места. Информацията е публикувана  и на сайта на РИОКОЗ.

 

Имаме  достатъчни записи от  Тамифлу и Ремантадин, които да се използват при лечение в случай, че по време на почивните дни от 1 до 6 май има съмнения за заболели, увери Барганова.