река
река / Дарик, архив
Изпускане на отпадъчни води в река Елшишка от свинекомплекса в село Априлци е причинило замърсяване на реките Елшишка, Тополница и Марица, съобщават от РИОСВ-Пазарджик. Това установи проверката на експерти на Екоинспекцията, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Повод за това е станал сигнал в късния следобед на 14 май от тел. 112, че река Марица в района на Акумулаторния завод в Пазарджик е с черно-кафяво оцветяване.

Oглед по поречията на реките е установил промяна в цвета, специфично запенване, а източникът е локализиран – свинекомплексът на „Свиком” АД в с. Априлци, се казва в съобщение от РИОСВ. Проверката на екоинспекторите е констатирала изтичане на отпадъчни води от нерегламентиран водопровод в река Елшишка през земно-насипните лагуни на свинекомплекса.

Дадени са предписания за незабавно преустановяване на изливането на мръсните води. За това нарушение РИОСВ-Пазарджик ще предприеме административно-наказателни мерки.

Взети са проби от три мониторингови точки по течението на реките Елшишка, Тополница и Марица. Резултатите ще бъдат ясни до дни и ще бъдат публикувани на сайта на Басейнова дирекция.