Световни дипломати дегустират български вина в Брюксел
Световни дипломати дегустират български вина в Брюксел / Probegex

Над 90 посланици, дипломати и политици от Европейския парламент дегустираха български вина в Брюксел. Инициативата е част от програмата на Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив, за популяризиране на страната ни като винена дестинация.

Над 40 вида вина от 20 различни държави бяха включени в дегустацията. Всички те са получили награди в предишни издания на Concours Mondial de Bruxelles. Наградените български вина бяха сервирани със специалитети отново на изявен български производител на млечни произведения.

Официални гости на събитието бяха членове от Кабинета на Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия, посланикът на България към ЕС, Посланикът на Белгия, Посланиците на Ирландия и Естония, представители на американската мисия към ЕС и НАТО, търговските и земеделски аташета на Швеция, Финландия, Швейцария, Малта, Люксембург и др.

Световни дипломати дегустират български вина в Брюксел
netinfo
Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles. Te ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.

В конкурсната и следконкурсна програма ще се включат както големи изби, така и бутикови производители. За участие в престижния конкурс вече са подадени над 200 мостри български вина.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.