Светлана Грозданова и Гиньо Матев в люта битка за район „Тракия”
Светлана Грозданова и Гиньо Матев в люта битка за район „Тракия” / Петър Тодоров
В оспорван дебат на експертно ниво за проблемите и визията за развитие на „Тракия” се впуснаха кандидатите за кмет на района от „Десен Aлианс за Пловдив” Светлана Грозданова и Гиньо Матев от ГЕРБ-ВМРО. Дебатът се състоя във вечерното предаване „Денят” на Дарик радио.

В първа спорна тема се превърнаха пунктовете на Млечната кухня, в които ще се предлага храна за децата над 6 месечна възраст. В момента в „Тракия” работи само една Млечна кухня, която се намира в блок 52. Според Светлана Грозданова пунктовете трябва да се снабдяват с храна от кухните на детските градини в квартала, а според Гиньо Матев от училищата.

Грозданова показа снимки на нерегламентирани сметища в междублоковите пространства в „Тракия”, а Матев обясни, че тези пространства нямат статут нито на улици, нито гаражи, нито на паркове, но той знае каква е процедурата и ако стане кмет на района ще намери решение на този проблем. Грозданова попита защо процент от парите от продажбите на терени в „Тракия” не са отивали в района, както е станало единствено при първата продажба на терен – този на "Акваленд".

Кандидатът за кмет от „Десен Алианс за Пловдив” се нахвърли върху Гиньо Матев, който е директор на Дирекция общинска собственост и жилищна политика на Община Пловдив, с въпроса, кой е позволил на частна фирма да строи осеметажна сграда до блок 100. Матев й отговори с контравъпрос – кой гласува продажбата на терена в Общинския съвет?

Построяване на три нови детски градини, една от които частна, в квартала през следващите три години, нова млечна кухня, изграждане на 40 нови детски площадки, нов подход към квартала през „Лаута”, където връзката между бул „Санкт Петербург” и квартал А12 може да стане след построяване на 600 метра път. Това са част от конкретните идеи на кандидата на ГЕРБ-ВМРО Гиньо Матев за следващия мандат.

Светлана Грозданова от „Десен Алианс за Пловдив” контрира, че за толкова мащабни начинания един мандат не стига и заяви, че според нея първо трябва да бъде решен проблемът с транспортната връзка с районите „Южен” и „Източен”, няколко млечни кухни, перфектно осветеление на всяка уличка в квартала и построяване на детски градини.

Чуйте целият дебат от прикачения звуков файл.