Свалят промилите за сметта до седмица
Свалят промилите за сметта до седмица / netinfo

Намаляването на такса смет за граждани и фирми и оставката на заместник-председателя на Общинския съвет на Пловдив Стефан Шивачев ще се гледат на извънредна сесия до седмица. Това съобщи председателят на групата на „Коалиция за Пловдив” Николай Радев след като късно снощи 15 съветници от левицата, независимият |Димитър Костов и Ваня Манчева от ДСБ подписах искането за извънредно заседание на Общинския съвет. То ще бъде внесено в понеделник и според закона председателят на ОбС Страшимир Дочков е длъжен да свика сесията в едноседмичен срок.

Предложението на червените за сваляне на такса смет от 1,6 на 1, 4 промила за граждани и от 9 на 7 промила за фирми е мотивирано с желание да не се увеличават сумите за налога след вдигането на данъчните оценки с 20% от нова година. Преди седмица и главният финансист на общината Марин Налбански декларира намерението на администрацията да заложи в бюджета за догодина същите приходи от такса смет.

Оставката на заместник-председателя на ОбС Стефан Шивачев, който е квотата на ВМРО, ще бъде подложена на гласуване, след като левицата го обвини в подмяна на вота на 11 съветници на вчерашната редовна сесия.