Студенти и преподаватели искат оставката на Николай Цонев
Студенти и преподаватели искат оставката на Николай Цонев / netinfo

Студентите и ръководството на ПУ"Паисий Хилендарски" ще искат оставката на военния министър Николай Цонев, ако исканията на студентите и преподавателите от Пловдивския университет не бъдат чути и теренът на “Пазарджишко шосе” не им бъде преотстъпен за построяване на общежития, съобщи зам.- ректорът на пловдивската Алма Матер доц. Запрян Козлуджов. Според него проблемът  с общежитията не е само на ПУ, а на всички висши училища в града и това доказвало подкрепата, която останалите университети оказвали на  ПУ. Само в него годишно над 6 200 студенти са принудени да плащат квартири, тъй като от 7 хиляди молби за настаняване в общежитие едва 800 се удовлетворяват, и то с преотстъпени легла от други университети в региона. Това според ректора Иван Куцаров  е парадоксално, тъй като университет е с над 50-годишна история и на четвърто място по големина в страната.

 

Освен протестът в четвъртък, който според студенти и преподаватели е крайна и нежелана от тях мярка, университетските специалисти ще потърсят и съдействието на премиера Сергей Станишев.

 

Козлуджов коментира, че Даниел Вълчев им е отговорил писмено, че изграждането на студентски общежития в цялата страна е приоритет на правителството и ги е уверил, че ако се договорят с Министерството на отбраната  и МОН получи терена, той ще бъде преотстъпен за ползване на висшето училище в Пловдив.

 

Председателят на младежката структура на БСП в Пловдив Добромир Трифонов пък декларира, че близо 80 техни членове ще се включат в студентския протест в четвъртък, който ще тръгне в 11 часа от ректората на ПУ към новата сграда. Младите социалисти са получили и уверение от колегите си от София и Бургас, че те също ще се присъединят към инициативата. От БСМ изразиха пълната си подкрепа  към исканията на Пловдивския университет и се ангажираха, че лично ще потърсят мнението на министъра на отбраната Николай Цонев, който днес е на посещение в Пловдив.