Строим първия на Балканския полуостров музей за ретро автомобили
Строим първия на Балканския полуостров музей за ретро автомобили / снимка: Виктор Кадири/архив

Пловдив може да се сдобие с първия на Балканския полуостров музей за ретро автомобили. Идеята е на председателя на пловдивския автомобилен клуб „Ретро" Дончо Дончев. Предвижда се музеят да е разположен на площ от около 20 декара, като ще бъде заобиколен от търговска част, която да осигурява издръжката му.  

Мога да осигуря между 100 и 130 автомобила за постоянна експозиция и още около 30, които да гастролират, заяви Дончев. Ако всичко мине по план, ще направим салон за авточасти и една реставрационна работилница, където хората ще могат да наблюдават процесите по възстановяване на старите возила, уточни той.  

В момента търсим подходящ терен в район „Тракия", заяви зам.-кметът Александър Долев. Едва ли ще можем да осигурим 20 декара, но може да помислим за нещо между 6 и 10 декара, уточни той. Още на 25-ти ноември ще вкарам предложението за гласуване на общинска сесия, допълни Долев. Ако се приеме идеята ще искаме публично-частно партньорство за финансиране на проекта. Ще търсим тристранно сътрудничество - от нас земята, от Дончев колите и идеята и парите от частен инвеститор, категоричен бе Александър Долев.  

Кметът на „Тракия" Гиньо Матев заяви, че в района му има няколко подходящи за целта терени и в момента, в който получи официално запитване по въпроса е готов да съдейства.