/ / ThinkStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд не уважи протеста на прокуратурата и остави в сила мярката за неотклонение „домашен арест“, взета от Окръжния съд спрямо 75-годишния Стефан Говедарски от Раковски.
 
Срещу него е повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство на негов съгражданин, станало на 2 октомври 2018 г., за което законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.
 
"Домашен арест" за възрастния стрелец от Раковски

Според съда от приложените доказателства може да се направи обосновано предположение, че мъжът е извършил престъплението, в което е обвинен.

Обвиняемият, който е в напреднала възраст, до настоящия момент не е осъждан. Има добри характеристични данни. Освен това здравословното му състояние е влошено в значителна степен, тъй като той има тежки сърдечни и белодробни заболявания.
 
Съдът прие, че съществува конкретна опасност обвиняемият да извърши престъпление спрямо пострадалия, но прецени, че тази опасност не е чак толкова сериозна, за да бъде задържан под стража.

Повдигнаха обвинение на 74-годишния стрелец от Раковски

Освен това Говедарски е демонстрирал искрено разкаяние, а посегателството е било провокирано от предходно предизвикателно поведение на пострадалия. Според магистратите споменатата опасност би могла успешно да се отстрани посредством мярката за неотклонение „домашен арест“.        
 
Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.