Стягат изцяло 13 училища и детски градини в Източен
Стягат изцяло 13 училища и детски градини в Източен / netinfo

Цялостното саниране на 13 сгради на 7 общински училища и 6 детски градини в район “Източен”, за което районната администрация спечели в края на миналата година 5,2 млн. лева, ще започне през август, съобщи кметът Иван Тотев. Заедно с кметовете на Първомай, Карлово и още 6 общини той е подписал в Министерството на икономиката и енергетиката споразумение за изпълнение на Проект "Енергийна ефективност в обществени сгради". С отпуснатите средства до септември догодина ще се смени изцяло дограмата, ще се направят хидро- и топлоизолации, външно саниране, котелни на газ. Ефектът ще усетят над 7200 деца от “Източен”.

Най-вероятно работата ще започне със смяна на дограмата в детските градини и те ще бъдат затворени за 2 месеца, а хлапетата – временно събрани в една. Това обаче ще се уточни с фирмата – изпълнител, която се очаква да бъде избрана от Министерството на енергетиката до 15-ина дни. Район Източен е най-големия бенефициент по този национален проект и ще усвои около 60% от 8-те милиона, отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Пълното саниране ще доведе до намаляване на издръжката и до подобряване на условията във всички общински училища на територията на района и в градините, с изключение на ЦДГ ”Чайка”, която ще се събаря, каза кметът Иван Тотев.