Лазаровден в Пазарджишко
Лазаровден в Пазарджишко / netinfo
Традиционните пролетни фолклорни празници, организирани от Община Пазарджик, в които участват състави от читалищата в общината, ще се проведат на 31 март и 1 април - Лазаровден и Цветница.

На площад „Константин Величков” автентични фолклорни песни и обичаи ще представят над 350 участници от селата Черногорово, Црънча, Братаница, Паталеница, Ивайло, Звъничево, Мало Конаре, Сбор, Юнаците, Гелеменово, Величково, Говедаре, Хаджиево, Огняново, Алеко Константиново, Главиница, Дебращица, Мокрище, Росен, Цар Асен и читалище ”Виделина”- Пазарджик.

Гости на пролетните празници ще бъдат фолклорни състави от с. Левски, Община Панагюрище и с. Капитан Димитриево, община Пещера.

И в двата дни концертите са с начален час 11:00 часа.

На Лазаровден в общината празнуват 610 именици, а на Цветница – 3 554-ма.

Лазаровден в Пазарджишко
netinfo

Традиционната „Лазарска броеница“ пък ще оживи днес Брацигово, съобщиха от местното читалище „Васил Петлешков“. Фолклорният празник се провежда за шеста поредна година. Той започва от 10:30 часа на централния площад с дефиле на съставите, а половин час по-късно ще бъде надиграването.

Всички непрофесионални клубове и формации могат да участват, като това не е свързано със заплащане на такса. Не е задължително да са в носии, но тази година организаторите изискват всеки танцьор да бъде с венец на главата, изплетен ръчно от живи цветя. Освен това съставите трябва да имат своя табела или знаме.

Всяка от групите ще се представи с по два народни танца с продължителност до 6 минути. Накрая всички заедно ще играят на площада граовско хоро.