Стотици родопчани почитат Свети Димитър
Стотици родопчани почитат Свети Димитър / netinfo
Стотици жители и гости на Смолян се стичат в църквата “Свети Димитър” в смолянското село Пещера, за да се поклонят пред паметта на светеца – мъченик. Празничната служба оглавява Негово високопреосвещенство Константийският епископ Антоний. За всички събрали се миряни ще бъде раздадена благословена трапеза курбан.

По повод големия християнски празник Дядо Антоний ще проведе и неделна беседа на тема: “Тайнствата – Изповед и Причастие”. От църковното настоятелство на катедрален храм “Св. Висарион Смолянски” информират, че вратите на светата обител ще бъдат отворени за всички, които искат да знаят и говорят за Божието дело.

Свети великомъченик Димитрий Солунски - Чудотворец е роден през III век в Солун. По примера на родителите си, той тайно вярвал в Христа. След тяхната смърт наследил поста на баща си като управител на Солун, но не се вслушал в поръката на император Максимиан Херкулий да очисти града от християните. Напротив, той ги закрилял във вярата и подкрепял с наследеното от родителите си богатство.

През есента на 306 г. новият император Галерий, най-яростният гонител на християнството, се отправил към Солун, за да провери верни ли са твърденията, че градоначалникът е християнин. Димитрий не се поколебал открито да признае вярата си в Христос. Тогава той бил хвърлен в тъмница. Там изтърпял мъжествено всички тежки страдания, дълбоко вярващ в Христос и докрай убеден, че това е истинският Бог. На 26 октомври 306 г. войниците на императора влезли в тъмницата и го убили с копия по време на молитва. Християни тайно го погребали. Знае се, че мощите му са миросани. Свети Димитър много пъти спасявал град Солун от вражески нападения. Славата му се пренесла в Тракия и Македония. По-късно го приемат всички славянски народи и досега го тачат като свой небесен закрилник, разказва епископ Антоний.