Стотици каба гайди и фолклорни групи огласят Рожен през юли
Стотици каба гайди и фолклорни групи огласят Рожен през юли / снимка: БТА, архив
Стотици каба гайди и фолклорни групи огласят Рожен през юли
80162
Стотици каба гайди и фолклорни групи огласят Рожен през юли
  • Стотици каба гайди и фолклорни групи огласят Рожен през юли

Песните и танците на България отново ще огласят Роженските поляни след 9 години, каза пред Дарик Валентина Василева от общинската дирекция "Обществени дейности и и заетост" в Смолян. Участието си на този етап са заявили над 2 200 човека от 260 фолклорни групи и 90 индивидуални изпълнители. Записването продължава до 15 юни и се очкава с наближаването на крайния срок участниците да се увеличат значително.

Организаторите очакват много повече посетители от предишни години, защото съдържанието на Роженския събор се разширява. Освен надпяването, което ще бъде на 3 сцени, ще има изложение на породисти овце, кози, коне и кучета. В програмата са включени и различни атракции. Ще има стрелба с лък, демонстрациии на бойни похвати от времето на прабългарите, нестинарски изпълнения, кулинарно шоу.

За откриването ще има стотици каба гайди, а в програмата са включени и изпълнения на космическите гласове на България. Да се съберем и да се разтъжим, казват родопчани за мащабното събитие и канят всички да се включат.

Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" тази година се провежда от 17 до 19 юли и е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. За посетителите е предвиден организиран транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе