Стефан Данаилов: Ще спасим археологическото наследство на Пловдив
Стефан Данаилов: Ще спасим археологическото наследство на Пловдив / netinfo

Държавата ще запази собствеността върху терена, в който попадат останките на Голямата късноантична базилика в Пловдив, но ще даде възможност на общината да осъществи публично-частно партньорство за стопанисване на археологическия обект. Това заяви министърът на културата Стефан Данаилов в програмата Дарик кафе с водещи областния управител Тодор Петков и д-р Иван Чомаков. По думите му, така ще се увеличи потока от туристи в града под тепетата.

”Боледувам за Пловдив, защото липсват добри сценични пространства. През следващата година ще бъдат отпуснати средства за Античния театър и ще се реализира проекта на общината за изграждане на голямо сценично пространство в Пловдив, обеща министър Данаилов. Той подчерта, че в бъдещия Закон за паметниците на културата концесионирането ще бъде една от формите за опазване на историческото ни наследство.

В ефира на Дарик кафе кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че подкрепя възможността и ще съдейства за осъществяване на публично-частно партньорство по отношение на Римския античен форум и Базиликата. Моделът, който предлага министър Данаилов на практика се прилага във всички цивилизовани държави. В момента двата обекта са в окаяно състояние, каза още Славчо Атанасов и заяви, че опазването на археологическото наследство на Пловдив е приоритет в програмата му за управление на града.

Информация на Тодор Петков, Областен управител на Пловдив

Чуйте повече в приложения звуков файл: