Става ясно човешка грешка ли и е предизвикала взрива във ВМЗ-Сопот
Става ясно човешка грешка ли и е предизвикала взрива във ВМЗ-Сопот / © Sofia Photo Agency

Все още не са ясни резултатите от проверката за взрива в цех на ВМЗ-Сопот. Те тряваше да бъдат готови в края на миналата седмица. Според шефа на Инспекцията по труда днес ще бъдат оповестени констатациите и предписанията по случая. Трима души пострадаха при взрив в поделение на ВМЗ-Сопот преди седмица. Инцидентът е стана по време на работа. Според директора инж. Иван Стоенчев става въпрос за човешка грешка и неспазване на технологичната дисциплина.

Към момента не е получено и заключението на Инспекцията за държавен технически надзор за аварията на транзитния газопровод край Стряма, при която загинаха двама работници от Стара Загора.  На работодателите са съставени два акта  от  Инспекцията по труда, издадени са и наказателни постановления. Констатирани са нарушения, свързани с обхвата на провеждането на инструктажите, както и с извеждането на хората, които нямат работа на обекта.

8 са трудовите злополуки със летален изход, регистрирани в Инспекцията през 2011г. 4 от тях от тях са свързани с ПТП, 2 по време на инцидент в мина Джурково, една от злополуките е в транспорта, а друга - при производство на електроенергия, обощи Атанас Чернаев. С 19 по-малко са били трудовите злополуки през 2011г.-259, в сравнение с предходната 2010 г., когато те са били 278. Най-честите причини за трудови злополуки са, неспазване на правилата за здраве и безопасност.