Стартираха съвместните учения PLATINUM LION 16-2 и ТРАКИЙСКИ ГРЪМ 16
Стартираха съвместните учения PLATINUM LION 16-2 и ТРАКИЙСКИ ГРЪМ 16 / http://grafportal.org/

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместна летателна тренировка “Тракийски гръм 16” с участието на 74-та ескадрила от състава на Военновъздушните сили на САЩ, базирана в авиобаза Мууди, щата Джорджия.

Тренировката се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2016 г. Тренировъчните полети ще се изпълняват до 25.03.2016 г. след пребазирането на 7 американски самолета „A-10-Thunderbolt“ на гостуващата от САЩ ескадрила.

От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.

По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.

Многонационална съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-2“, част от „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 15.2“, стартира на Учебен полигон „Ново село“, съобщиха от Министерството на отбраната. Тя ще продължи до 15 януари с участието на около 350 военнослужещи, от които близо 150 от Българската армия, 155 - от Корпуса на Морската пехота на САЩ и 25 от румънските въоръжени сили.

В съвместната подготовка ще се включат военнослужещи от военно формирование 48430 - Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски на Република България, от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен и Националния военен университет „Васил Левски“.

Заедно с колегите си от САЩ и Румъния те ще се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. В хода на „PLATINUM LION 16-2“ ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с танкова и артилерийска материална част.