Стартира процесът срещу обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча
Стартира процесът срещу обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча / Дарик архив

Дългоочакваният процес срещу бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев стартира днес при закрити врати в зала №10 на Районния съд в Пловдив. Дългогодишният лидер на БСП в двата града е обвинен в извършване на две престъпления в средата на януари 2016 г.: за съвокупление с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние, и че е напил с алкохолна напитка същото лице. За първото престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за второто - до 6 месеца затвор или глоба до 500 лв.

Докладчик по делото е пловдивският районен съдия Димитър Кацарев, а процесът е при закрити врати заради наличие на твърде лични и интимни подробности и детайли около изнасилването на 16-годишната Ирена от Стрелча.

За първото заседание са призовани 16 свидетели и 10 вещи лица, които ще бъдат разпитвани и във вторник.

До насрочването на делото в Съдебната палата в Пловдив се стигна след закрито заседание на наказателния състав на Върховния касационен съд и заради факта, че в Районен съд-Панагюрище работят само двама съдии.

ВКС прецени, че делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съд с оглед осигуряване бъдещото нормално протичане на процеса, включително и гарантиране непредубеденост на въззивната инстанция. Най-близък такъв е Пловдивският, поради което делото бе възложено на Районния съд под тепетата.

От януари до момента Иван Евстатиев се намира в пазарджишкия арест въпреки многократните опити на неговите адвокати да променят мярката му за неотклонение в по-лека заради здравословни проблеми, за които бе лекуван в местната болница. Всички съдебни състави прецениха, че състоянието на екскмета позволява той да дочака процеса в следствения арест.