Стартира кандидатстудентската кампания за бъдещите медици
Стартира кандидатстудентската кампания за бъдещите медици / Thinkstock/Getty Images

Стартира кандидатстудентската кампания за български и за чуждестранни студенти в Медицинския университет в Пловдив. Вече започна приемът на документи онлайн и на място в университета. На 2 юли ще се проведе изпитът по биология за магистърските специалности, а на 10 юли - този по химия.

„Изпитът по биология ще бъде изцяло проведен под формата на тест. Тази форма стартира още преди няколко години, като постепенно беше включен материалът от 8, 9 и 10 клас. Целта на въвеждане на тестовото изпитване беше не само, че това е един по-съвременен подход, който изисква не наизустяване на материала, а по-скоро неговото логическо осмисляне, но и това, че един кандидатстудентски изпит под формата на тест свежда възможността за преписване и подсказване до минимум. По химия формата е същата, но там има задачи, които дават възможност за подбор на най-добрите”, съобщи заместник-ректорът по учебна дейност проф. д-р Мария Куклева.

Тя обясни пред Дарик, че 30% от явилите се на предварителен тест по биология  са получили оценка „Слаб“, а между 7 и 8% са отличните оценки.

Сред най-предпочитаните специалности остават „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“, както за българските, така и за чуждестранните студенти. От общо 5500 бъдещи медици, 1900 са чуждестранните студенти от 35 страни, отбеляза проф. Куклева.

Най-голям интерес има от младежите от Великобритания, Германия и Италия, но има и младежи от екзотични страни като Нова Зеландия, Китай, Австралия, Бразилия, които са избрали да получат своето медицинско образование в пловдивския университет.

Първото класиране се очаква след изпита по химия между 15-ти и 20-ти юли. За магистърските специалности квотите за мъже и жени кандидат-студенти тази година са 50 на 50.