Старица се загуби в балкана и се спаси сама
Старица се загуби в балкана и се спаси сама / Dariknews.bg

88-годишна жена със склероза от смолянското село Тикале е била близо 12 часа изгубена в планината, след което е успяла да намери обратния път към дома си и да се спаси. Около 19 часа кметицата на Тикале сигнализирала за изчезналата.  

Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция „Гражданска защита" - област Смолян, е тръгнала да я търси. Там заедно с екипи на Областна дирекция на МВР и кучета започнали издирването, но безуспешно. Към 22.30 часа всички преустановили работата.

Жената е тръгнала да гостува на сестра си, която живее в съседното село Виево, но по пътя я е настигнала снежна виелица и тя е предпочела да остане в горската местност с колиби. Това съобщи за Дарик кметът на Виево Венко Палчев. Той допълни, че разстоянието между двете населени места е 18 км, но пенсионерката е предпочела да тръгне по планинските пътеки, за да спести около 12 км.

Тази сутрин екипите на „Гражданска защита" и доброволци от двете села са били в готовност да подновят издирвателните действия, но близките на старицата съобщили, че тя сама е намерила обратния път и се е прибрала вкъщи.