Станишев : МИГ 29 ще ни служат и след 2030-та година
Станишев : МИГ 29 ще ни служат и след 2030-та година / снимка : Виктор Кадири /

Ресурсът на 16-те бойни машини МИГ 29, с които разполага страната ни, е удължен с 4 000 часа и те ще могат да ни служат и след 2030г. Това заяви днес премиерът Сергей Станишев, който посети Международния авиофест BIAF 2009 в Авиобаза Крумово. По този начин сигурността на българското въздушно пространство е гарантирана, допълни премиерът. Днес официално приключи договора между България и руската корпорация МИГ за удължаване ресурса на нашите изтребители.

Станишев получи специален макет на МИГ 29 от директора на заводите МИГ Михаил Погасян.

 В демонстрациите, които започнаха в 12 часа, участваха екипажи от авиобазите в Крумово, Граф Игнатиево и Безмер с вертолети БЕЛ-206, Ми-24, Ми-17 и AS 532 "COUGAR" и със самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.

Те показаха висш пилотаж, както и операция по търсене и спасяване на бедстващ екипаж в труднодостъпен район, контролиран от враждебни групи.

Асовете от турските ВВС "Турски звезди", пък демонстрираха различни въздушни фигури и така нареченото „разминаване на малка височина".

Стотиците гости на шоуто имаха възможност да се качат в пилотските кабини на истински изтребители и да разгледат модерния боен самолет "Юрофайтър".