Сърдечно заболяване, което не е било диагностицирано до този момент, е причината за смъртта на Елисавета Станева в УМБАЛ“ Свети Георги“, научи БНР. Това се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия, съобщават от здравното заведение, като се позовават на  извършената обстойна вътрешна проверка по случая. Тя бе назначена след като майката на младата жена разказа в медиите, че дъщеря й не е получила „адекватна медицинска помощ“. 

В позиция от болницата заявяват, че Лекарската контролна комисия е приела, че причината за смъртта на пациентката Елисавета категорично не е токсикоинфекциозния синдром, който е адекватно лекуван, контролиран и овладян във времето. Не са установени нарушения на лечебно-диагностичния процес от страна на лекарите от Отделение по спешна медицина, Клиника по инфекциозни болести и Клиника по анестезиология и интензивно лечение. 

Прокуратурата разследва случая с починалата млада жена в болница в Пловдив

Според комисията най-вероятната причина за смъртта е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология -„Рестриктивна кардиомиопатия – ендомиокардна фиброза на лява сърдечна камера“.

Тиреодитът на Хашимото, от който е известно, че е боледувала пациентката от години, без да е спазвала назначеното ѝ лечение (по нейни твърдения), е посочен като фоново заболяване, което обаче е утежнило протичането на скрита коморбидност – кардиомиопатия. Решаващо за фаталния изход се оказва именно придружаващото безсимптомно заболяване, за което пациентката не е имала причина да търси преди това лекар, особено предвид младата й възраст.
БНР