/ Thinkstock/Getty Images
заплата
95386
заплата
  • заплата
Средната работна заплата за Пловдивска област е около 90% от средната за страната – малко под 1000 лв. Това съобщи в интервю за Дарик Деси Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). В Пловдивския регион има бърз процес на застигане на средната заплата – за времето от януари до септември включително заплатите в града под тепетата нарастват с 12%, докато в столицата този процент е 11. За същия период на 2016 г. процентите за Пловдив и София са съответно 9 и 7.

Пловдив е в десетицата с най-високи работни заплати в страната, като пет или шест са областите, които го изпреварват по този показател – София, Варна, Стара Загора, Габрово, Враца (последната – заради АЕЦ „Козлодуй“). Според Николова в следващите изследвания на ИПИ е напълно възможно и реалистично Пловдив да изпревари Габрово и Враца.

Очакванията на ИПИ за това, докога Пловдив ще стои далеч от София относно размера на работната заплата, са много положителни. Заплатите се увеличават, но основен проблем е недостигът на работна ръка за цялата страна, коментира Николова. По думите й няма как заплатата в Пловдивския регион да не продължи да се увеличава с бързи темпове, защото се наблюдава разширяване на производства и недостиг на работна ръка и в утвърдени вече бизнеси.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.