Спират субсидиите за домати и праскови
Спират субсидиите за домати и праскови / netinfo
За пръв път от десетилетия през миналата година България е внесла повече консерви, отколкото е изнесла. Това съобщи председателят на Съюза на преработвателите Константин Ламбрев по време на националната среща на преработватели и производители, която се провежда в Пловдив. Отрицателното салдо в този сектор той обясни със “сбърканата политика на земеделското министерство, което няма ясна програма за подпомагане на производителите”.

До преди няколко дни не бе известно, че тази година се спират субсидиите за домати и праскови, даде пример Ламбрев. Миналата година производителите на домати получаваха между 300 и 600 лева за продукцията си от декар, според добива.

Преработвателите прогнозираха, че до няколко години консервната промишленост у нас ще работи изцяло с вносни суровини, тъй като големите субсидии в останалите европейски страни правят по-изгоден вноса на плодове и зеленчуци от Гърция и Италия, например. В същото време в България овощните градини и зеленчуковите полета са намаляли в пъти в последните 18 години. При овошките декарите са намаляли от 1, 1 млн. през 1989 г. на едва 370 хиляди декара през 2006-а. Площите, засяти със зеленчуци, пък са 695700 декара при 1,7 млн. дка преди 18 години