Спират от градина деца на родители без документ, че няма да ползват отпуск – кметът праща проверка
Спират от градина деца на родители без документ, че няма да ползват отпуск – кметът праща проверка / снимка: dariknews.bg/архив
Спират от градина деца на родители без документ, че няма да ползват отпуск – кметът праща проверка
54592
Спират от градина деца на родители без документ, че няма да ползват отпуск – кметът праща проверка
  • Спират от градина деца на родители без документ, че няма да ползват отпуск – кметът праща проверка

Децата на родители, които не покажат документ от работодател, че няма да ползват отпуск през лятото, няма да бъдат допускани в ЦДГ ”Кремена” в „Тракия”. За това алармираха притеснени майки, които обясниха, че на входа на градината има бележка, в която учтиво ги молят да намалят присъствието на децата си, заради летния режим на работа. Директорът на детското заведение Василка Гечева потвърди пред Дарик радио информацията, като обясни, че са сформирани сборни групи.

По думите й в групите ще бъдат допускани само деца, чиито родители са представили документ от работодател, че няма да ползват отпуск през летния период. Новата „заповед” на директорката е в сила от понеделник. Аз не приемам факта, че един родител, които си е в къщи и може да си гледа детето, трябва да го води в градината, заяви пред Дарик тя. Според Гечева проблемът идва от това, че служителите на детските градини имат право да почиват само през летния период, а в същото време Община Пловдив не позволява да бъдат наемани хора, които да ги заместят.

/чуйте какво каза още Гечева в прикачения звуков файл/

Това са пълни глупости и лични своеволия на тази директорка, заяви за Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев. Явно някакви хора се мъчат да си измислят начини да почиват, допълни той. Забранил съм да се връщат деца от градините и няма законова уредба, която да задължава родителите да представят документи от работодатели пред директорите, категоричен бе Тотев. Веднага ще бъде назначена проверка и ако има нарушение, виновните ще си понесат наказанията, каза още градоначалникът.

Реакция имаше и от страна на кмета на „Тракия” Костадин Димитров, който е в отпуск. Той обясни, че директорите на детски градини може да сформират сборни групи само през месеците юли и август. По изключение може и през юни, но само ако има много отсъстващи деца, допълни Димитров.