Спешно укрепват брега на река Стряма край Баня
Спешно укрепват брега на река Стряма край Баня / снимка: razhodka.com/архив
Спешно укрепват брега на река Стряма край Баня
74479
Спешно укрепват брега на река Стряма край Баня
  • Спешно укрепват брега на река Стряма край Баня

От днес започва спешното укрепване на брега на река Стряма в района на карловското село Войнягово, съобщи за Дарик директорът на ВиК – Пловдив инж. Манол Генов. Аварийната мярка се налага, защото брегът на реката е обрушен опасно и е застрашена помпената станция, която снабдява с питейна вода курортния град Баня.

При последните валежи Стряма е подкопала опасно брега си и при ново покачване на водите помпената станция ще бъде залята, а близо 4000-те жители и гости на Баня ще останат без вода за пиене. Затова от днес започва струпването на скална маса в участъка от реката, обясни Манол Генов.

Между 10 и 15 000 лв. ще са нужни за укрепването на брега, парите са от фонда за спешни ремонти на държавното дружество, увери директорът на ВиК – Пловдив. По думите му, спешното укрепване ще приключи до 3-4 дни.

След пороите, които разрушиха част от водопровода на село Храбрино, община „Родопи“, изградихме нов водопровод, за да се осигури необходимото количество питейна вода за жителите на селото. Все още има проблеми, защото сега подсигуряваме голямо налягане, а мрежата е стара – на повече от 50 – 60 години, и често се налага да я възстановяваме. Хубавото е, че бедствието съвпадна с проекта на община „Родопи“ за подмяната на целия водопровод на Храбрино, така че след като фирмата приключи работа, няма да има никакви проблеми с водоснабдяването на селото, смята директорът на ВиК.

Чуйте какво още каза в прикачения файл.