Софийска фирма спира реставрацията на Одеона
Софийска фирма спира реставрацията на Одеона / Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив

Софийска фирма обжалва конкурса за реставрация на Одеона до античния форум на Филипопол, научи Дарик радио.

За спечелване на поръчката, на стойност 320 хил. лева, се бориха 4 компании. Дейностите там са свързани със създаването на музей и информационен център в подземната част на обекта, както и  възстановяване на седалките и настилката.

Междувременно археологическият сезон в Пловдив започна в началото на миналата седмица, когато кметът Иван Тотев даде старт на работата на западната страна на Форума пред Пощата.

През тази година работата там трябва да бъде завършена и мястото експонирано за туристи.

Надяваме се през този сезон да разкрием древния стилобат (зид върху, който са били разположени колонадите) и античната улица, която е преминавала в посока изток-запад“ разказа за Дарик ръководителят на обекта арх. Елена Кесякова. По думите й има голяма вероятност да се покаже и древното главно кръстовище, след като през миналата година бе разкрит кардомасимусът, който представлява улица в посока север-юг.

По време на самите разкопки през тази година туристите ще имат възможност да следят работата на археолозите, през специални ажурни заграждения, които ще бъдат поставени от към Главната улица.