Социологът Ст. Стоянов: ДПС нарочно не натисна „газта“
Социологът Ст. Стоянов: ДПС нарочно не натисна „газта“ / Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив / архив
Социологът Ст. Стоянов: ДПС нарочно не натисна „газта“
75366
Социологът Ст. Стоянов: ДПС нарочно не натисна „газта“
  • Социологът Ст. Стоянов: ДПС нарочно не натисна „газта“

ДПС умишлено не натисна педала на газта на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай  щяха да бъдат втора политическа сила. Това заяви в интервю за Дарик Пловдив социологът от „Алфа рисърч“ Станислав Стоянов. В ДПС развиват „такава велика математическа система“, която може да добие голям размах, категоричен е социологът. Той отбеляза, че именно заради прецизната техника на владеене на вота, която са отработили в ДПС, в изборния ден е изключително трудно да се прогнозира какви ще бъдат резултатите за партията.

Обяснението за това ДПС умишлено да не е иска да е втора политическа сила, е нестабилната политическа обстановка и очакването скоро да има пак извънредни парламентарни избори, ако ГЕРБ не успее да състави правителство. Един такъв успех на Движението за права и свободи ще мобилизира страшно голяма част от избирателите, които не гласуваха сега, коментира Станислав Стоянов.

На изборите през 2009г. гласовете от Турция за ДПС достигаха 95 хиляди, на 5 октомври т.г те са едва 60 хиляди. Успешното владеене на вота се вижда най-добре и в силните за партията региони като Кърджали, уточни той. ДПС добива все по-стабилни позиции и сред ромското население,  показват още анализите от вота тази година.

Ако на следващи избори се вдигне избирателната активност, и в България гласуват малко над 4 млн. души,  определено ДПС ще се мобилизира, каза още социологът. На въпрос на Дарик как ще се промени конфигурацията в парламента, ако се приеме задължителното гласуване, Стоянов потвърди, че ДПС ще е единствената партия, която ще загуби позиции.

(Чуйте още от интервюто на Митко Лишев в прикачения звуков файл)