Социализират психично болните по проект за над 220 хил. евро
Социализират психично болните по проект за над 220 хил. евро / снимка: pixabay.com
д-р Мариана Гоподинова в Дарик кафе
81995
д-р Мариана Гоподинова в Дарик кафе
  • д-р Мариана Гоподинова в Дарик кафе

Центърът за психично здраве в Пловдив започва работа по проект за социализация на хората с душевни проблеми за над 200 хиляди евро. Финансирането е по Норвежката програма, а дейностите подлежат на строг финансов контрол.

"Предвидено е чрез развитие на комуникативните и творческите им умения да се разгърне креативния потенциал на пациентите и те да се интегрират напълно в обществото", съобщи за Дарик д-р Мариана Господинова, след като вчера получи договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ  в Министерството на здравеопазването.

В следващите 8 месеца предстои обучение на персонала в лечебното заведение при работата им с пациентите и подобряване на условията в сградата, чрез извършването на ремонти.

Според д-р Господинова вече има значителен напредък при преодоляването на стигмата, наложена от обществото върху психично болните. Тя припомни, че  в началото на есента зачестяват тревожно депресивните разстройства и се увеличава броят на хората, засегнати от синдрома на професионалното изгаряне.

От утре в Пловдив започва научна конференция на Българската психиатрична асоциация. Тридневната програма се открива с дискусия  за Националната програма за психично здраве в България през следващите 4 години и кръгла маса, посветена на медийната политика в психиатрията.

В града, за деня на психичното здраве на 10 октомври, се организира изложба с картини на психично болни и спортен празник за пациентите в Центъра за психично здраве.