Смяната на властта – на 8 ноември
Смяната на властта – на 8 ноември / netinfo

Първото заседание на новоизбрания Общински съвет на Пловдив ще бъде на 8 ноември. Областният управител свиква тържествената сесия, на която ще положат клетва новият кмет Славчо Атанасов и новоизбраните районни кметове и съветници, в зала “Съединение” на Историческия музей.

Мястото, което символизира единението на българската държавност и дух е най-подходящото за полагане на клетва от представителите на местната власт, на които пловдивчани гласуваха доверието да работят в името и за благото на нашия град, каза Областния управител. По традиция първата сесия ще бъде открита и ръководена от най-възрастния общински съветник – д-р Лилия Учкунова от ВМРО. На заседанието ще бъде избран и новият председател, като се очаква това да бъде областният лидер на ГЕРБ ген. Йордан Кюмюрджиев.

Припомням, че в новия общински съвет са представени 11 партии: ГЕРБ - с 13 съветници, ВМРО и Коалиция за Пловдив – с по 10, Атака, ДПС, Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”, Граждански съюз за нова България”, Десен Алианс за Пловдив, ДСБ и ССД – с по двама, и ДЕР – с 1 съветник. След подписването на политическо споразумение за управление между 5 партии, новото управляващо мнозинство ще бъде от 32-ма съветника. Очаква се към него да се присъединят през следващата седмица и двамата представители на СДС. В опозиция остават БСП, ДСБ, ДПС и Земеделски народен съюз “Александър Стамболийски”.

“Около софрата отново насядаха партии без обща цел и план за развитие на града”, коментира Николай Радев от ръководството на БСП по адрес на широката коалиция, в която участват центристки, десни партии и “Атака”.