Смолян си има приют за бездомни рибки
Смолян си има приют за бездомни рибки / снимки: Адриан Кулев, Дарик радио Пловдив

Смолян си има Приют за бездомни рибки и според собственикът му д-р Димитър Пампоров е единствен в страната. Нестандартният подслон за домашни любимци работи вече два месеца и от него са се възползвали няколко семейства от областният град.

Приютът се намира в Зооветеринарния център в центъра на Смолян. Специално за целта има отделен специализиран 300 - та литров аквариум, в който се поставят донесените от хората рибки. Те не се предлагат на клиенти, а се отглеждат от собственика на центъра.

Смолян си има приют за бездомни рибки
netinfo

„Поставени са под карантина и не се смесват с другите рибки. Полагат се всички необходими грижи за тях, като са при нас на доизживяване“, коментира д-р Пампоров.

Идеята за приюта дошла преди време на ветеринарният лекар, тъй като се сблъсквал със  случаи, при които собственици изхвърлят декоративните си рибки. „Това се случва доста често, след като омръзнат на децата, родителите им се чудят какво да правят. Най-често те поемат към канализационните инсталации“, коментира д-р Димитър Пампоров. Това нехуманно отношение, към животните го накарало да прибегне към отварянето на Приют за бездомни рибки.

Ветеринарният лекар има идея в бъдеще да направи и хотел за домашни любимци. „От доста време ми се върти и тази идея, но помещението, с което разполагам в момента, не отговаря на тези условия. Направил съм необходимите постъпки, за ново помещение. Когато се случи това, собствениците на кучета и котки, ще имат възможност да си оставят домашните любимци при нас, докато те са на почивка“, коментира д-р Пампоров.