Сменяме 3 автобуса с билет за лев
Сменяме 3 автобуса с билет за лев / снимка: dariknews.bg/ архив

Срещу досегашния билет от 1 лев пътниците в Пловдив ще могат да пътуват един час, като могат за това време да сменят няколко автобуса. Това ще стане възможно след въвеждането на системата за електронно управление на градския транспорт, съобщи кметът на общината Иван Тотев.

Обществената поръчка за електронното таксуване в автобусите на градския транспорт се очаква да стартира до няколко дни, а договорът да бъде подписан в началото на другата седмица.

Когато бъде въведена системата, ще се плаща за транспорт на километър. Така ще можем да забравим неспазването на неатрактивните курсове, пропуснатите спирки или изпреварването на автобуси, а качеството на услугата ще се повиши, заяви кметът на Пловдив.

Тотев уточни, че за да стартира обществената поръчка, общината е подписала анекси с всички превозвачи на територията на Пловдив.

Системата за електронно таксуване струва 22 млн. лв с ДДС и дава възможност да се пътува с електронни билети и карти. Електронното таксуване е част от големия Транспортен проект на общината, който се финансира от ЕС.