Смениха управителя на Онкото след 3 месеца напъни
Смениха управителя на Онкото след 3 месеца напъни / netinfo
Заместник-директорът по лечебната част на Университетска болница доц. Никола Ананощев става управител на областния онкодиспансер. Той бе избран от Общинския съвет, след като досегашният титуляр д-р Георги Райчев изпрати писмо до съветниците, с което иска договорът му да бъде прекратен предсрочно, по взаимно съгласие, считано от днес. Само 2 дни по-рано досегашният управител прати заявление с молба да бъде оставен до 20 февруари, когато навършва години за пенсия. Това писмо бе прикрепено към предложението на кмета Славчо Атанасов за неговото освобождаване. Предложениято от Лилия Учкунова /ВМРО/ доц. Ананощев заема поста временно – за 6 месеца, до провеждане на конкурс.

За смяната на д-р Райчев се заговори още през лятото, когато финансов одит на общината констатира нарушения по Закона за обществените поръчки и неправомерно възлагане на лабораторните изследвания на частна лаборатория. Тогава управителят посочи като виновник финансовия директор Виолина Йорданова, съпруга на директора на МБАЛ „Пловдив” доц. Георги Йорданов /БСП/ и я уволни. Преди дни в негова защита бе организирана подписка от шефове на отделения в диспансера. Според съветници, днешното му заявление за напускане е подадено под натиск.

Нищо не пречеше да сърхраним професионалното достойнство на д-р Райчев и да го оставим до пенсия, каза председателят на съветниците от ГЕРБ Дани Каназирева. Колегите й в по-голямата си част се въздържаха при избора на доц. Ананощев за управител. Той е изключителен професионалист и ще се справи блестящо с управлението на онкодиспансера, но възразяваме срещу начина, по който се прави смяната, коментира колегата му от Университетска болница и член на групата на ГЕРБ доц. Хаджиев.

Кметът Славчо Атанасов и досегашният шеф на доц. Ананощев в Университетска болница и общински съветник от БСП Илия Баташки първи поздравиха новия управител.