Смениха председател на СИК заради неграмотност
Смениха председател на СИК заради неграмотност / снимка: dariknews.bg/архив

Председател на СИК в район „Източен“ е бил сменен, след като е установено, че е неграмотен. Това съобщи председателят на 16-та РИК Деница Чингарова. Мястото му е било заето от неговия заместник.

Изборният ден в Пловдив започна безпроблемно. Получени са само 3 устни сигнала за нарушение и два от тях са от район „Източен“. Единият е за продажба на гласове, а другият - за струпване на групи, говорещи на чужд език. И в двата случая след проверка не са установени нарушения.

Третият сигнал е от район „Северен“ и е за поставен транспарант на определена политическа партия пред училище. Проверката на място е открила въпросния рекламен материал и застъпник на партия, на която е бил транспаранът, го е премахнал.

4.41 % е избирателната активност в Пловдив към 9.30  часа. Гласували са 13 679 души. В сравнение с евроизборите се наблюдава леко повишение на активността. Тогава към същия час тя е била 4,20%.

Има промяна в броя на гласоподавателите. Те са 309 974, тъй като много пловдивчани са решили да гласуват на други места.