След пожара дават шефовете на Химик на прокурор за системни еконарушения
След пожара дават шефовете на Химик на прокурор за системни еконарушения / Виктор Кадири

 Районната инспекция по околната среда и водите в Пловдив сезира Районната прокуратура в Асеновград и полицията за системни нарушения на екологичното законодателство от страна на завод “Химик”, на чиято площадка за отпаден полиетилен вчера избухна пожар. С неизпълнението на правените предписания  ръководството на фирмата създава рискови ситуации за човешкото здраве и околната среда, се казва в сигнала. Той  обаче е изпратен едва след вчерашния инцидент, макар да става ясно, че  нарушенията са от последните 4 години. Към  него  са приложени констативните протоколи от извършените проверки, издадените наказателни постановления и наложените актове. В прокуратурата вече има образувано дознание за палеж по непредпазливост срещу неизвестен извършител.

Дружеството не изпълнява разпоредбите за третиране на различните по вид, произход и свойства отпадъци и не предприема мерки за несмесване на опасните боклуци с други, както и на оползотворими с неоползотворими отпадъци, съгласно издаденото от РИОСВ разрешително, са констатирали проверките. Установено е още,  че в „Химик” не се изпълняват условията за събиране и временно съхранение на отпадъците от производствената дейност и не са определени площадки за съхранението им. За тези нарушения на дружеството са налагани имуществени санкции, посочват от екоинспекцията.

Освен за нарушения на Закона за управление на отпадъците, на изпълнителния директор на дружеството са издадени и три наказателни постановления за отказан достъп на държавни служители от РИОСВ за извършване на проверки.
 

Около 3 000 тона обгорели найлонови отпадъци са останали на горялата в продължение на 11 часа площадка на “Химик”. На ръководството на „Химик” АД и на община Асеновград ще бъдат дадени предписания да се извърши анализ на състава им, за да се прецени как да бъдат обезвредени, съобщават още от екоинспекцията.