След близо 3 часа дебати, приеха бюджета на Пловдив за 2016-та
След близо 3 часа дебати, приеха бюджета на Пловдив за 2016-та / снимка: Диляна Петрова, Дарик Пловдив

След близо 3-часови дебати, с 36 гласа"за", 9 "против" и 4-ма "въздържал се", общинските съветници приеха бюджета на Пловдив за 2016 г. от 256 млн. лв. Групата на Патриотичния фронт се раздвои, като съветниците от НФСБ гласуваха  "против", а на ВМРО – „въздържал се”. Другата група, която не подкрепи финансовата рамкана Пловдив, бе на БСП.

След приемането на бюджета, кметът Иван Тотев коментира, че е доволен от провелия се дебат, изтъкна добрата политическа култура на общинските съветници и отбеляза, че 3-те часа говорене си е заслужавало.

"Фактът, че само 9 общински съветници не подкрепиха бюджета за 2016-та година ми вдъхва увереност за управлението на Община Пловдив. Удовлетворен съм от гласуването", каза още Иван Тотев.

Още в началото на сесията председателят на местния парламент Савина Петкова апелира общинските съветници да гласуват отговорно и да не се усланят на партийни обвързаности.

Преди началото на изказванията, отстрана на общинските съветници, кметът на Пловдив Иван Тотев изнесе презентация, за бюджета. От името на групата на БСП Николай Радев заяви, че бюджетът не е програмно ориентиран-приходната част е подценена, а издржката на администрацията той определи като рекордна за държавата, що се отнася до финасиране с общински средства.

От левицата предложиха приходната част да се увеличи с 3млн. лв чрез увеличение събираемостта и тези средства да отидат за образование и здравеопазване. От своя страна Иван Тотев коментира, че исканото уселичение е огромно и няма как да бъде изпълнено.

Друго предложение пък направи Слави Георгиев от групата на ПФ НФСБ и ВМРО. Той поиска отпускането на 50 хил.лв за проектирането на подлез в "Прослав", които след продължителен дебат, кметът Тотев склони да отдели. Неговите резерви към предложението на Георгиев бяха, че заради Европейската програма за изграждане на пасарелка и чаканият акт 16,общината няма право в следващите 5 години да извършва каквито и да е реконструкции.

Част от предложенията на Дани Каназирева пък бяха за изграждане на паркинги, детски площадки и преасфалтиране на улици по райони.

Някои от предложенията, които не бяха приети, бяха тези на Камен Шишманов от ВМРО за отпускане на 10 хил. лв. за Паметник на Незнайния войн, който да бъде поставен на пл. "Централен" и 60 хил. лв за построяването на стрелкови комплекс.