След 20 години диализа Наско получи шанс да живее пълноценно
След 20 години диализа Наско получи шанс да живее пълноценно / netinfo

След 20 години на хемодиализа 48-годишният Атанас Георгиев дочака своя шанс да заживее пълноценно. Трансплантацията, която му бе направена във Франция, е успешна, похвали се пред Дарик съпругата му Златка. Бъбрекът работи добре, след първата визитация лекарите уверяват, че Наско скоро ще се възстанови напълно.

Очакванията са, че възстановителният период може да продължи малко по-дълго заради пораженията от продължителната диализа и възрастта на донора, 63-годишната майка на пациента Магдалена Георгиева. Ако нещата се развият според прогнозите на медиците, на 25 октомври Наско ще може да се прибере у дома.

Изключително сложната операция бе извършена от световно известния проф. Лионел Ростенг и екипа му в клиника "Рангьой" в Тулуза. Единствено там се прилага революционния метод AB0 трансплантация - присаждане на орган от донор с различна кръвна група. Магдалена също е добре и е щастлива, че повторно е дала живот на сина си, казва Златка.

Тя не пропусна да благодари чрез социалните мрежи на стотиците добри хора, които събраха парите за животоспасяващата манипулация. За нея разходите поема Фондът за лечение в чужбина, а следоперативното лечение – Здравната каса. Кампанията трябваше да събере символичните 4000 лева за престоя на тримата в болничния хотел по време на предоперативната подготовка и възстановителния период, който се очаква да продължи около два месеца.

Дни преди заминаването им за Тулуза решаващата подкрепа е дошла от българи емигранти в Единбург. Призивите за помощ от Дарик били споделени в различни фейсбук групи на български гурбетчии в Англия, оттам темата поел журналистът Атанас Чиков, който издава в Лондон вестник на български език. Така за кратко време семейството получи преводи общо за 2600 евро, с които бе спасен животът на Атанас.