Славчо Атанасов: Има криза с казаните за смет
Славчо Атанасов: Има криза с казаните за смет / netinfo
Само 1 глас не достигна Общинският съвет да разреши закупуването на около 3 000 контейнера за боклук с 1, 2 млн. лева от общинската план-сметка за чистота. Съветниците от “Атака” бяха “против”, а от левицата се въздържаха при гласуването общината да купи за своя сметка и да предостави за ползване и стопанисване на фирма „Чистота” нови бобри за смет.

Налице е криза с боклукчийските казани и това го вижда всеки пловдивчанин, коментира кметът Славчо Атанасов. Той напразно призовава на 2 пъти съветниците да подкрепят решението като обеща да включи прокурори, представители на Икономическа полиция и на медиите в комисията, която ще избира доставчик на контейнерите. Накрая заяви, че е огорчен от резултата от гласуването.

Повечето от сега ползваните съдове бяха собственост на предишния концесионер “Еко Глобал”, но са запорирани в полза на кредитор на фирмата, обясни заместник-кметът Георги Григоров, вносител на предложението. Той огласи неофициална информация, че ръка върху контейнерите е сложила частната фирма КМД, която е подизпълнител на общинската “Чистота”. КМД ги е придобила, откупувайки дълга на “Еко Глобал”.

Въпреки призивите на вносителя, съветниците да не позволяват Пловдив да стане заложник на желанията на един частен собственик, предложението не мина. Няколко съветници изразиха съмнение, че новите контейнери, чиято единична цена е над 650 лева, според заложената в проекто-решението сума, са неоправдано скъпи. Други реагираха, че нямат яснота дали “Чистота” разполага с инсталация за почистване и дезинфекция на казаните или тази дейност ще бъде прехвърлена на подизпълнителя КМД, към която ще отидат още от общинските средства за почистване на града.

Кметът Славчо Атанасов заяви, че предложението за закупуване на нови контейнери ще бъде внесено отново, може би още на сесията на 1 август.