Слагат ваксини срещу рак на шийката на матката
Слагат ваксини срещу рак на шийката на матката / netinfo
Включването на първата в света ваксина срещу рак на шийката на матката в Националния имунизационен календар ще спести много пари за последващо лечение, съобщи доц. Благовест Пехливанов от Медицински университет Пловдив. Заболяването е втората причина за смъртността при младите жени след рака на гърдата. То се причинява от вирус, наречен папилома вирус и някои негови типове причиняват болестта.

През последните 25 години в България, страдащите от рак на матката са се увеличили двойно за разлика от европейските страни, САЩ и Канада, където тройно са намалели благодарение на навременната профилактиката. Жените в България подценяват значението на редовните гинекологични прегледи и вземането на цитонамазка. С тях предраковото състояние се установява навреме и е възможно почти на 100% излекуване, подчерта доц. Пехливанов.

Препоръчително е ваксинирането да става още на 9-12 годишна възраст заради по-ранното започване на полов живот. В България ваксината вече е одобрена и от няколко седмици е определена нейната цена за продажба на дребно по лекарско предписание – 275 лева за една доза, като е необходимо по определена схема в рамките на 6 месеца да се бият общо три мускулни инжекции.