Скъсаните болнични чаршафи не са пречка за сертификат за качество
Скъсаните болнични чаршафи не са пречка за сертификат за качество / netinfo

Сертификат ISO 9001: 2000 „Система за управление на качеството” получи УМБАЛ „Свети Георги” от английската сертифицираща организация „Лойд регистър”. Университетската болница в Пловдив е първата в страната, която получава сертификат за всички свои клиники и звена – лечебни и помощни, подчертават от ръководството на здравното заведение. Според заместник-директора Константин Зисов, оценката гарантира високо ниво на грижите за пациентите и международно признание на управленския модел в болницата.

Анкетирани от Дарик пациенти изразиха недоумение, че в здравно заведение, в която болните си носят от къщи постелъчно бельо и в което за вечеря се сервира филия хляб и парче кашкавал, е получило сертификат за качество. Те обаче смятят, че признанието е заради професионализма на медицинския персонал.

Стандартизацията е минала на два етапа – одит по документи и след това на място в „Свети Георги”. До края на месеца се очаква „Лойд регистър” да връчи официално сертификата по ISO 9001:2000 за лечебно-диагностична, научно-изследователска и преподавателска дейности.

Тъй като ISO 9001:2000 удостоверява качеството, съгласно европейските директиви и специфичните правила и норми, сертифицираните дейности ще се проверяват постоянно. Стандартът изисква при проверките фокусът да е върху изискванията на пациента.