Скрити данъци за малкия бизнес в нова наредба
Скрити данъци за малкия бизнес в нова наредба / netinfo

Скрити допълнителни данъци и ограничения за средния и дребен бизнес, които ще спънат развитието му, са заложени в текстовете на готвената от общината нова наредба за временните преместваеми съоръжения, алармираха днес районните кметове на ГЕРБ. Търговците на сергии и маси вече ще трябва да вадят разрешителни като за строеж, което не само ще усложни процедурата, но и ще им излиза по-скъпо, коментира Райна Петрова от Централен.

Според готвения от зам.-кмета Александър Константинов проект за временни съоръжения вече ще се смятат само такива с площ до 30 кв. м, като не е ясно какво ще се случи с по-големите павилиони, които са около 1/3 от всички преместваеми съоръжения, казаха от ГЕРБ. Според тях в проекта има и текстове, които откровено противоречат на законите – например включването на гаражните клетки в наредба, регламентираща търговска дейност.

Изискването да се дават разрешителни за маси на открито само при 12 места вътре в заведенията ще удари много малки павилиончета за кафе и закуски, смята кметът на Източен Иван Тотев. Той добави, че залегналото в проекта изискване всички маси на открито да се прибират в часовете от 22 до 6 сутринта ще превърне в хамали персонала на големите пицарии и закусвални.

Според ГЕРБ целта на подготвяната наредба, чиито текстове бяха окачествени като незаконосъобразни, е да се отнемат правомощия на районните кметове. От партийното ръководство дадоха като пример предложението схемите за всички временни съоръжения да се одобряват не от главните архитекти на районите, а от Общинския съвет.