Скандинавци напират да учат медицина в Пловдив
Скандинавци напират да учат медицина в Пловдив / netinfo
Първите студенти по медицина и стоматология от скандинавските страни започват обучението си в България още тази есен, съобщи за Дарик ректорът на ВМИ Пловдив доц. Георги Паскалев. Той уточни, че има многобройни запитвания от редица европейски държави за условията на кандидатстване в българските медицински ВУЗ-ове.

Особено голям интерес проявяват младежи от Финландия, които вече са подали документи. При нас пациента е средство на обучение, а в европейските университети е заместен от артист, който симулира симптомите на болестта. По един начин се възприема болката от фантом, а по друг от реален болен. Това предимство, съчетано с добрия имидж на българските лекари по света, обяснява желанието на много младежи от европейски страни да учат при нас.

Медицинските университети ще предложат таксата за обучение на чуждестранните студенти да бъде увеличена на пет хиляди евро годишно. За сравнение един семестър в Англия струва около 12 000 паунда, посочи доц. Паскалев. Ректорите на медицинските ВУЗ-ове в страната обсъждат стратегията за развитието на висшето образование на среща в парк "Родопи" край Пловдив.