Сиромашки: Очаквам негативна кампания срещу монумента
Сиромашки: Очаквам негативна кампания срещу монумента / Ваня Трингова/ Дарик радио-Пловдив
Цвятко Сиромашки – Очаквам засилване на негативната кампания срещу монумента
72551
Цвятко Сиромашки – Очаквам засилване на негативната кампания срещу монумента
  • Цвятко Сиромашки – Очаквам засилване на негативната кампания срещу монумента

„Очаквам засилване на негативната кампания, която ще твърди, че монумента, който направих в чест на 100 годишнината от рождението на великия пловдивчанин, оперния бас Борис Христов, не струва. Поради тази причина, дори няма да циментирам болтовете, че да могат по-лесно да го махнат“. Това каза пред на Дарик радио авторът на монументалната творба Цвятко Сиромашки само дни преди официалното й откриване

„Още официално от общината не са ми съобщили в колко часа ще бъде откриването на паметника. И вместо да извлекат дивиденти за кандидатурата си за Европейска столица на културата, като поканят консули и посланици от всички държави, в които е пял Борис Христов, общинарите тихомълком и ненадейно дадоха разрешение за монтаж.“ разказва за нелепата ситуация скулптора.

„Не го приемам като лично отношение, защото виждам как с лека ръка бяха унищожени други културни ценности, като стенописа на Йоан Левиев в Дома или пък сграфитото на Станимир Видев, което красеше стената на хотела на Иван Тотев“, не скри разочарованието си твореца.

Предварителната информация е, че официалното откриване на паметника е насрочено за 23 май от 10,30 часа.

Само ден преди това, на 22 май ще бъдат връчени наградите "Пловдив" за постижения в областта на изкуството и културата за 2013 година.

Тази година, сред номинираните в раздел изобразително изкуство е и Цвятко Сиромашки, в компанията на Вихра Григорова и Иван Шишков.

В прикачения файл можете да чуете какво още каза пред Дарик Цвятко Сиромашки.