Силен вятър мори парапланеристите в Сопот
Силен вятър мори парапланеристите в Сопот / netinfo

Италианците водят  във временното класиране на Световното първенство по парапланеризъм, което се провежда в Сопот, следвани от отборите на на Франция и Словения. Националният отбор на България е на 16-то място от общо 39 позиции.

В първия състезателен ден пилотите трябваше да прелятат 75 км по маршрут Сопот-Павел – Хисар и да финишират на летището в гр.Баня. Те нямат ограничение за височината, но трябва да летят пред планината заради силния северен вятър и засенчванията от облаците.

Първи изпълни поставената задача италианецът Марко Литаме, следван от Жеремие Лейгър от Франция и Дусан Ороз от Словения. Настоящият световен шампион Шарл Казо  зае 4-то място. Първи от бълграския отбор финишира Валери Цветанов. Малка грешка точно преди финала не му достигна, за да се класира в челните позиции.

От жените води чехкинята Петра Сливова, малко след нея финишираха  Андреа Жерамилйо от Колумбия и Сейко Фукоока от Франция.

Заради силния вятър на стартовата позиция за излитане, във втория ден от състезанието полети не се състояха. За участниците бе организирана екскурзия до спа–комплекс в Хисар.

Световоното първенство по парапланеризъм в Сопот продължава до 26-ти юли. Висока оценка за организацията на състезанието още в първия ден дадоха Президентът на съдийския състав към Международната авиационна федерация Денис Пейгън от Америка и организатора на Световни купи македонеца Горан Димисковски.