Щатски изтребители в небето над Пловдив
Щатски изтребители в небето над Пловдив / netinfo

Военновъздушното учение “ Сентри Лайън 20 06 ” започва днес на територията на Авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив. Пилоти от 173 - то изтребително авиокрило на Националната гвардия на щата Орегон ще проведат съвместн и операции с единици на Военновъздушните сили на Република България, разположени в Граф Игнатиево. В учението ще участват и самолети от Авиобаза Безмер.

Целта на събитието е запознаването на американските и български военнослужещи с въздушни операции, тактики, методика и процедури за подобряване на оперативната съвместимост между военни пилоти и бойни единици от страните- членки на НАТО.

По време на учението м едицинският персонал на 173 изтребително авиокрило ще извърша офталмологични прегледи за населението на четири села в пловдивския регион заедно с лекари и персонал на Военно-медицинска академия и Министерството на здравеопазването на Република България. В рамките на тази хуманитарна мисия, американските военни медици ще разпределят 5000 чифта безплатни очила с диоптър, в това число 1000 чифта очила за четене и 1000 чифта слънчеви очила .